Sal Reseguide

Home / Sal Reseguide

 

Sal är den ö som flest turister besöker varje år och varje vecka landar nya charterplan och resenärer för att njuta av denna vackra ö på Kap Verde. Sal är ett härligt och solsäkert resmål året runt.

Sevärdheter och Saker att göra

Praia de Santa Maria

Sals berömda strand bjuder på finkornig sand och kristallklart vatten. Stranden är väldigt lång och på flera ställen är även förutsättningarna för vindsurfing och kitesurfing väldigt bra.

Pedra Lume Salt Crater

Pedra de Lume är Sals äldsta by och redan under 1700-talet användes den som saltexportör. Det som återstår idag är ett par magiskt vackra sjöar i en vulkankrater. I själva byn säljs lokala produkter och varor.

Buracona – Olho Azul

En vacker lagun som ligger inbäddad mellan vulkaniska klippor på den norra kusten. Här finns även en grotta som är populär att simma runt och snorkla i.

Sköldpaddsvandring

Följ med och se när sköldpaddsungarna kläcks eller upplev magin när hundratals sköldpaddsmammor kommer upp ur havet för att lägga ägg på stranden.

Äventyrssporter

Kap Verde öarna är fulla av äventyr och för den som gillar äventyrssporter är detta ett utmärkt resmål. På Sal kan man utöva vindsurfing, kitesurfing, vattenskidor och mycket mer.

Dykning och snorkling

Tack vare ett rikt djurliv i havet och en lång historia så finns det mycket att upptäcka under havets yta. Åk på guidade dykningsturer eller ge dig ut själv ifall du är certifierad dykare. Här väntar skeppsvrak och ett färgrikt marint liv. Håller man sig hellre vid ytan finns det också ställen som är bra för snorkling, tack vare det kristallklara vattnet.

Ta sig runt

Till fots

Är man ute efter en lugn och rofylld semester behöver man inget annat transportmedel än sina fötter. De flesta hotellområden ligger inom gångavstånd till strand och små butiker.

Minibussar

Vill man ta sig runt billigt ska man använda de lokala minibussarna. Dessa kör längs landsvägarna på Sal mellan Santa Maria – Espargos och Palmeira. Minibussarna ska man dock inte använda om man har bråttom eftersom dessa kör först när dem är fyllda. Att fylla en minibuss brukar gå ganska snabbt, men ibland kan det dröja en stund och då är det bättre att ta en taxi ifall man har bråttom.

Taxi

Taxi går snabbt och smidigt och är relativt billigt jämfört med hemma i Sverige, men åker man mycket och ofta blir det snabbt stora kostnader. Från flygplatsen till Santa Maria kostar en taxi cirka 150 svenska kronor.

Hyrbil

Vill man utforska Sal är hyrbil allra bäst. Hyrbil ger flexibilitet och en frihet som man inte får när man är beroende av andra transportmedel. Vägarna har generellt en bra standard och det är enkelt att ta sig till fina avlägsna stränder eller andra städer och byar på ön.

Rekommenderade hotell

VOI Vila do Farol

Ett av Kap Verdes bästa All-inclusive hotell. På VOI väntar bra service, ett bra läge och ett trevlig hotell. Kort och gott erbjuds allt som behövs för en lyckad solsemester på Kap Verde. Hotellet har ett stort poolområde och aktiviteter för barnen.

Melia Tortuga Beach Resort & Spa

Ett lyxigt alternativ med närhet till stranden. Här finns allt man kan önska sig på semestern och det är en fröjd att bo på hotellet. Melia Tortuga Beach Resort & Spa lämnar väldigt lite att önska efter att ha varit där. Hotellet passar både för parsemester och familjesemester.

Odjo d’Agua Hotel

Ett mysigt hotell med ett bra läge och en fantastisk service. Restaurangen har utsikt över havet och bjuder på mat av hög kvalité. Från hotellet är det också nära till centrum och stranden ligger precis bredvid hotellet. Personalen är trevlig och hjälper gärna till med utflykter.

Bra att veta

Flygtid

Cirka 7-9 timmar från Stockholm beroende på vind och flygbolag.

Tidsskillnad

  • Minus 2 timmar svensk vintertid.
  • Minus 3 timmar svensk sommartid.

Visum

Visum behövs för att få besöka landet. Svenska medborgare kan ordna detta vid ankomst för en summa på 25 euro vid flygresor. Är man på väg till Kap Verde på charterresa och visumansökan har fyllts i på nätet blir man tilldelad visum vid ankomst gratis.

Klimat

Klimatet på Kap Verde är behagligt året runt och här stoltserar man med hela 350 soldagar per år i snitt. Kap Verde är alltså ett av världens mest solsäkra destinationer. Medeltemperaturen är 25 grader men under solens starkaste timmar kan det bli temperaturer runt 30-35 grader. Solen är väldigt stark och det är viktigt att smörja in sig ordentligt. Framemot kvällen blir det svalt och jämfört med dagen kan det upplevas som lite kyligt, ta därför med dig en långärmad tröja eller kofta.

Prisnivåer på Kap Verde öarna

Kap Verde har en låg prisnivå jämfört med Sverige när det gäller lokala varor. Däremot är det mer fördelaktigt att ta med sig allting som har med semester att göra innan man åker. Importerade varor är dyrt och lokala varor är billigt.

Cirkapriser restaurang:

Enkel lunch: 40-50 kr
Middag: 100 kr
Coca Cola: 10 kr
Öl (50cl): 15 kr
75 cl vin: från 50 kr
Vatten: 5 kr


Cirkapriser butik
:

Coca Cola: 5 kr
Öl (50cl): 8-10 kr
Vatten (1.5 liter): 6 kr
75 cl vin: från 50 kr
Färskt bröd: 13 kr
Cigaretter: 20 kr (Marlboro)

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar på Kap Verde, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekortet och hur du enkelt skaffar ett

Befolkning

På Sal bor det cirka 25 000 invånare. På hela Kap Verde bor det ungefär 530 000 invånare.

Mobil och Internet

Mobilen fungerar utan problem på Kap Verde, däremot är det väldigt dyrt om man vill ringa hem till Sverige med priser omkring 30 kronor per minut. När det gäller internet är det många hotell som erbjuder Wi-Fi till sina gäster mot en liten avgift medans de flesta restauranger och barer erbjuder det gratis. Internetcaféer är inte särskilt billigt och man får räkna med 30-50 kronor per halvtimme.

Valuta

Valutan på Kap Verde heter Escudos och 100 escudos är med dagens växlingskurs cirka 1 euro. Många ställen accepterar även euro som betalningsmedel.

Vatten

Drick inte kranvattnet på Kap Verde. Köp hellre vatten på flaska i en lokal mataffär eller på ditt hotell.

El

220 volt. Ingen adapter behövs på Kap Verde. Här använder man samma typ av eluttag som hemma i Sverige.