Mat & Dryck

Home / Mat & Dryck

 

Då Kap Verde är en ögrupp är det heller ingen överraskning att det är fisk och skaldjur som dominerar det lokala köket. Tonfisk är den fisk som är mest framträdande och på Kap Verde kan man tillaga tonfisk på lika många sätt som det finns kockar på ön.

Middag

Kap Verdes nationalrätt heter Cachupa och består av bönor, majs, grönsaker, fisk eller kött som sedan görs till en gryta. Att smaka på Cachupa när man besöker Kap Verde är ett måste att göra.

Det finns också mycket annan god mat att testa på, är man äventyrlig rekommenderar vi att man bara tar något från menyn. Det mesta är faktiskt riktigt gott och det är svårt att få in något osmakligt på tallriken.

Fisken är alltid färsk och runt om i de olika byarna och städerna finns lokala specialiteter. Vanliga tillbehör är grönsaker och potatis.

Ett hett tips är att inte vara rädd för att rata turistrestauranger och istället hitta egna dolda pärlor. Lokalbefolkningen själva äter på billiga ställen och maten är oftast mycket godare där. Turistrestaurangerna går i stort sett bara runt tack vare sin närhet till hotell och stränder.

Maten har stor betydelse på Kap Verde och folket lägger stor vikt på sin middag. Här njuter man verkligen av maten och det finns ingen anledning att stressa. Restaurangerna öppnar generellt omkring sju på kvällen och stänger långt senare in på kvällen.

När det gäller frukost och lunch äter man oftast bara något enkelt eller matrester från gårdagen. Många äter bara en enkel macka under dagen för att spara sig till den efterlängtade middagen.

Efterrätter

Efterrätter på Kap Verde består ofta av olika frukter så som papaya, banener, mango eller kokosnötter. Dessa är alla inhemska frukter som även serveras tillsammans med olika ostar och sirap för att lyxa till det lite extra.

Drycker

Kap Verdes nationaldryck heter Grogue och är ett slags brännvin som är gjort av sockerrör. Alkoholdrycken är därför väldig söt och sträv i smaken. Grogue skiljer sig helt klart från andra spritsorter och är ett måste att testa på när man besöker Kap Verde.

Även vin produceras på Kap Verde, framförallt på Fogo. Utbudet är något begränsat när det gäller lokala viner, men är väl värda att prova. Det finns också en inhemsk öl som heter Strela och man importerar även ölsorterna Sagres och det populära Super bock från Portugal.

Kaffe

Kaffe dricks relativt ofta på Kap Verde och serveras ofta med mjölk. “Cafe com leite”. Kaffet skiljer sig en del mot vårt svenska bryggkaffe och vad man tycker är väldigt individuellt. En kopp kaffe kostar omkring 20 svenska kronor på restaurang.

Kranvatten Kap Verde

Drick inte kranvatten på Kap Verde. Köp istället vatten på flaska.