Home / Klimat och Väder på Kap Verde

 

Kap Verde har en form av tropiskt klimat med varma dagar och en behaglig temperatur både på kvällen och under natten. De kallaste månaderna har en temperatur under natten på 19 grader, dessa är januari och februari. Medeltemperaturen ligger omkring 25 grader året runt och temperaturer uppemot 30-35 grader i solen. Juli-oktober är de varmaste månaderna på Kap Verde med en medeltemperatur runt 30 grader.

Med andra ord är Kap Verdes klimat väldigt trivsamt året runt och det passar utmärkt att åka hit oavsett vilken tid på året det är. För vår del i Skandinavien är Kap Verde ett perfekt resmål på vintern för att slippa kylan i Sverige.

Inte nog med att det är behagligt och varmt, Kap Verde är också solsäkert med cirka 350 dagar sol om året. Detta gör Kap Verde till ett av världens mest solsäkra länder.

Vattentemperatur Kap Varde

Temperaturen i vattnet runt Kap Verde ligger på 22-25 grader hela året, vilket också ger utmärkta möjligheter för bad och vattensporter så som vindsurfing, kitesurfing, dykning och snorkling.

Klimat och vind

Klimatet på Kap Verde tillhör den semi-arida sahelzonen, vilket i praktiken betyder att det är varmt hela året, men svalare än på fastlandet i Afrika. Kap Verdes klimat påminner lite grann om Kanarieöarnas klimat.

När det gäller vind så blåser det mer eller mindre alltid lite grann på Kap Verde. På vissa platser är det en behaglig bris i värmen och på vissa andra ställen är det hårdare vindar, vilket ger upphov till vågor och perfekta förhållanden för vindsurfare och kitesurfare.

Kap Verdes torra och dammiga vind som uppstår några gånger per år kallas för “Harmattan”.

Regn på Kap Verde

Det regnar väldigt lite på Kap Verde. I snitt brukar man säga att Kap Verde har omkring 15 dagar med nederbörd, som huvudsakligen kommer under perioden augusti till oktober. Resterande dagar bjuder på sol.