Home / Bra att veta

 

Affärstider

Vanligtvis har butikerna öppet vardagar kl. 08.30–12.30 och 14.30–18.30. På fredagar stänger man tidigare. Lördag är det öppet kl. 08.30–12.00. Söndag håller de flesta affärer stängt. Restaurangerna serverar oftast mellan kl. 19.00 och 23.00.

Dricks

Dricks är inget som förväntas, men det är något som uppskattas mycket. Dricksa därför gärna 5-10 % ifall du fått bra service. Detta hjälper lokalbefolkningen väldigt mycket och bidrar till bättre service och turism på Kap Verde. Likadant gäller med taxichaufförer, ge dricks ifall han varit extra hjälpsam och trevlig, annars inte.

Dricksvatten

Det går bra att borsta tänder och laga mat på Kap Verdes kranvatten, men undvik att dricka kranvattnet. Värt att tänka på är att vatten är en bristvara på öarna och det är därför bra ifall man är sparsam vid dusch och tandborstning, så att man inte låter vattnet stå och rinna.

Språk

Officiellt språk är portugisiska, men kreol används i stor utsträckning av lokalbefolkningen.

Tidszon

UTC -1.

  • Minus 2 timmar svensk vintertid.
  • Minus 3 timmar svensk sommartid.

Allmän transport

Sal har minibussar som kör mellan Santa Maria, Espargos och Palmeira. Dessa minibussar heter lokalt “aluguer” och dessa kör först när bussen är full. Sträckan trafikeras mellan sju på morgonen till klockan sju på kvällen och kostar cirka 10 kronor per resa.

Taxibilar använder inte taxameter vanligtvis och bilbälten är sällsynt. Resorna med taxi kostar ungefär 20 kronor per kilometer.

Det finns även båtar som går mellan öarna, särskilt mellan Sal och Boa Vista där det går dagliga båtturer öarna emellan.

Kreditkort och pengar

VISA och MasterCard accepteras på flera stora restauranger och hotell. På mindre restauranger, hotell och butiker är det kontanter som gäller, antingen Euro eller den lokala valutan Escudos.

Bankomater finns det gott om i städerna och det finns ingen anledning att växa någon större summa innan avresa. Det är bäst att ta ut pengar på plats i lokal valuta istället för att växla i förväg.

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar på Kap Verde, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om resekortet och hur du enkelt skaffar ett

Shopping

Olika typer av afrikanska hantverk säljs på flera ställen på Sal och Boa Vista. Hantverket består av alltifrån tyger, smycken och olika typer av souvenirer och lokala varor.

Tänk på att det är straffbart att handla och ta med sig skyddade naturprodukter ut ur landet, så som elfenben, koraller, sällsynta musslor och snäckor.